Otok Brač

Priča se da postoje mjesta koja, kad ih posjetiš prvi put, najprije te ostave bez riječi, a zatim te pretvore u pripovjedača. Takvo je mjesto zasigurno i otok Brač.

Jedan od razloga zašto turisti iz Hrvatske i svijeta tako rado biraju Brač za svoj godišnji odmor sigurno leži u tome što se Brač ubraja u najljepše otoke Jadrana. Mnogi tvrde kako je Brač ne samo čudesno lijep, već ima i stanovitu mističnu dimenziju. Bizantski car Konstantin Porfirogenet ga u svom opisu carstva u 9. stoljeću naziva Barzo i kaže da je, uz Hvar, “najljepši i najplodniji” među jadranskim otocima.

Brač je s površinom od 395 km2 najveći otok Dalmacije i treći najveći otok Jadranskog mora. Na Braču se nalazi i najviši vrh Jadrana – Vidova Gora. Klima otoka je izrazito mediteranska, s dugim, toplim i sušnim ljetima te kratkim i blagim zimama. Otok Brač je izuzetan i po tome što se ovdje, za razliku od drugih dalmatinskih otoka, jasno osjeti i vidi smjena godišnjih doba. Tomu je tako zbog bogate otočke flore i faune. U posljednje se vrijeme često se čuje kako bi otok Brač, a osobito njegova južna strana (predio omeđen Vidovom gorom, pustinjom Blaca, te Zlatnim ratom), mogao biti proglašen parkom prirode.

Zaštitni znak Brača je i kamen izuzetne bjeline, koji je korišten u gradnji mnogih velebnih građevina svijeta (Dioklecijanova palača, Bijela kuća..). Središte industrije bračkog kamena je u Pučišćima, u kojima je Kamenoklesarska škola s izložbama radova otvorenim za posjetitelje. Supetar na sjevernoj strani otoka je kulturno, gospodarsko kao i turističko središte otoka Brača. Jedinstveno ribarsko naselje Bol danas je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta otoka Brača, prije svega zbog plaže Zlatni rat. Otok Brač ima i skrovitija, manja mjesta, idealna za one željne mira i meditacije. Takvo je mjesto Postira, naselje na sjevernoj obali otoka Brača koja je zadržaka svoju autentičnost. Od Postire proteže se 2 km duga plodna dolina, okupana suncem, idealna za vinogradarstvo.

Otok Brač obiluje prekrasnim uvalama, savršenim za kupanje u prozirno modrom moru. Ako do Brača dolazite vlastitim plovilom, sigurno sidrenje omogućeno Vam je u jednoj od dubokih uvala, kao što su Milna, Pučišća i Bobovišća. Još jedna u nizu bračkih uvala je i Vala Farska sa šljunčanom plažom. Smještena je na južnoj obali otoka te nudi i intimnu atmosferu. Svoj komadić raja pronaći ćete i u uvali Osibova. More je ovdje kristalno čisto, a posjetitelji mogu uživati u netaknutoj prirodi.

Brač nudi zaista mnoštvo sadržaja – od mnogih prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti, sportskih sadržaja, noćnih klubova, gastronomskih specijaliteta i dobro poznatog bračkog vina Bolski Plavac- što god da su Vaše preference, odaberete li otok Brač kao destinaciju za svoj godišnji odmor, sigurno nećete pogriješiti.

Prirodne znamenitosti otoka Brača

BORIĆ U KROVU CRKVE SV. PETRA I PAVLA U NEREŽIŠĆIMA – crni bor koji raste iz krova crkve sagrađene u 15. Stoljeću, također je zaštićen kao spomenik prirode.
DIVLJA KRUŠKA (Pyrus amygdaliformis) – stablo za koje se pretpostavlja da je staro više od 150 godina, raste na nadmorskoj visini od 320 metara, u blizini Selca.
DOLINA BLACA – zaštićena kao značajni krajobraz, na površini od oko 211,77 ha, s kompleksom pustinjačkog samostana Blaca iz 16. stoljeća.
KOLOČ (kolač) – u blizini Nerežišća, spomenik prirode, jedinstven fenomen, zapravo je stijena nepravilna oblika visoka 12 m sačinjena od dva luka koja se spajaju i čine prirodni slavoluk.
PARK PRIRODE SUTIVAN – nazivaju ga i rajem za djecu, ovaj mali park prirode sa svojim Zoološkim vrtom prava je atrakcija za najmlađe posjetitelje.
VIČJA LUKA – VELI DOLAC – duboka uvala na zapadnom kraju otoka koja se dijeli u dvije manje, uvalu Bobovišća i Vičju luku, a obje služe kao sigurno sidrište na prolasku kroz Splitska vrata. Na mjestu gdje se uvala razdvaja uzdiže se pošumljeno brdo Glava, na koje se nastavlja široki greben. Na najvišem dijelu ovog grebena izgrađeno je prapovijesno naselje i gradina Rat.
VIDOVA GORA – NAJVIŠI VRH JADRANA – Najviša je točka otoka, ali i čitavog Jadrana (vrh Sveti Vid, 778 metara).Upravo s ovog mjesta u danima povoljnog vjetra polijeću paraglideri. Do vrha Vidove gore, koja je izvorno ime dobila po slavenskom božanstvu Svantevidu, moguće je doći i automobilom i pješice. S vrha seže pogled na Zlatni rat i srednjodalmatinske otoke, i to pogled koji oduzima dah. Video koji prikazuje fenomenalan pogled s ovog vrha pogledajte OVDJE.
ZLATNI RAT – šljunčani rt koji se okomito pruža u more u duljini od oko 500 metara, jedna je od najljepših i najpoznatijih plaža na svijetu, a ujedno je i prirodni fenomen jer pod utjecajem vjetra i morskih struja stalno mijenja oblik, odnosno smjer vrha.

Kulturne znamenitosti otoka Brača

MUZEJ OTOKA BRAČA – Znatiželjni posjetitelji koji bi rado saznali više o bogatoj povijesti otoka Brača, dobro su došli u Zavičajni muzej otoka Brača, koji se nalazi u Škripu. Usput je moguće razgledati i najstarije kamenolome na otoku koji su u neposrednoj blizini muzeja.
DOL – MUZEJ NA OTVORENOM – maleno živopisno selo, jedinstveno po očuvanoj tradicionalnoj arhitekturi s veličanstvenom tvrđavom kaštil Gospodnetić, podignutom radi obrane od Turaka.
GALERIJA „BRANISLAV DESKOVIĆ“ – smještena na rivi u središtu Bola, posjetiteljima nudi stalni postav na tri etaže barokne palače i predstavlja jedan od najreprezentativnijih postava hrvatske moderne umjetnosti. Osim slika Branislava Deškovića, velikog kipara animalista iz Pučišća, u galeriji se mogu vidjeti djela Ignjata Joba, Ljube Ivančića, Valerija Michielija, Ivana Rendića.
KLESARSKA ŠKOLA BRAČ – oko desetak kilometara od Supetra, u malom mjestu Pučišća, škola koja je podigla brojne majstore kamenoklesarstva i priznate kipare, jedna je od tri škole takve vrste u svijetu. Klesarska je škola sa svojom izložbom radova polaznika otvorena ljeti za posjetitelje.
MIRJE – nedaleko od Postira, na Malom Brigu, nalaze se ostaci ranokrščanskog benediktinskog samostana i crkve, smatra se najbogatijim takvim ranokršćanskim nalazištem na Braču.
MOST CARA FRANJE JOSIPA – u blizni Ložišća, jedini je kameni most na otoku, izgrađen na vrhu klanca Veliki dolac, danas je zanimljiva šetnica. Pretpostavlja se da je tu nekada tekla rijeka Elafuza ili Bretanida.
NEREŽIŠĆA – slikovito malo mjesto dugo je predstavljalo upravni i gospodarski centar otoka u kojem su stolovali brački kneževi. Prirodni bonsai crnog bora izraslog iz krova crkvice Sv. Petra zaštićen je kao spomenik prirode.
PUSTINJA BLACA – glagoljaški pustinjački samostan iz 16. st u srcu Brača nosi u sebi veliku spomeničku vrijednost. Na početku je to bila samo kamenjem pregrađena pećina, da bi s vremenom postala raskošna višekatna konstrukcija, izuzetan je primjer izvornog otočkog graditeljstva.
SELAČKI ZASEOCI – fantastični primjer očuvane otočke arhitekture, torovi su bračkih stočara.
ŠPILJA KOPAČINA – špilja koja će najbolje dati uvid u prapovijest otoka Brača, nalazi u blizini naselja Donji Humac, mjesto obitavanja čovjeka na Braču prije 30 tisuća godina.
UVALA LOVREČINA – starokršćansko arheološko nalazište s ostacima ranokršćanske bazilike iz VI. Stoljeća, nalazi se u blizini kod Postire. Uvala je poznata i po velikoj, atraktivnoj pješčanoj plaži.
ZMAJEVA ŠPILJA – jedinstven spomenik pećinskog samostanskog života glagoljaša u 15. stoljeću, nalazi se na dvjestotinjak metara iznad Murvice. Špilja je čest motiv legendi i narodnih kazivanja o vilama, morama i jednookom divu Orkomarinu, stanovniku mistične pećine.
ZVONIK CRKVE U LOŽIŠĆIMA – Pitoresknu baroknu crkvu Svetog Ivana i Pavla iz 19. stoljeća krasi mramoni zvonik, remek djelo kipara Ivana Rendića, oca modernog hrvatskog kiparstva.

Sportski sadržaji na otoku Braču

WINDSURFING I KITESURFING

Bol, a osobito Zlatni rat, spada u jednu od najatraktivnijih jadranskih destinacija za windsurfing i kitesurfing, sve popularnije ekstremne vodene sportove. Otok Brač, zbog vode ugodne temperature i povoljnih vjetrova maestrala i juga, idealno je mjesto i za početnike u jedrenju na dasci. Tijekom ljeta, u svim mjestima na otoku održavaju se tečajevi za početnike. Samo u Bolu otvorene su čak četiri surf-centra (Big Blue Sport, Zoo Station Bol, Bol Bic Centar i Žuti mačak Kitebording), gdje je moguće iznajmiti svu potrebnu opremu, a koji su ujedno i organizatori brojnih natjecanja u ovom zabavnom sportu. Bol ima i plažu specijaliziranu samo za kitesurfing, opremljenu platformom za lansiranje, a koju nadgleda služba za spašavanje.

BICIKLIZAM

Otok Brač obiluje uzbudljivim stazama savršenim za sve popularniji brdski biciklizam. Biciklom se moguće popeti i na Vidovu goru, najviši vrh svih naših otoka, a makadamskom stazom koja vodi kroz maslinike i vinograde može se zatim spustiti do Zlatnog rata, najljepše plaže Jadrana. Kako ne biste propustili najzanimljivije bračke staze, za svoju biciklističku rutu po otoku možete unajmiti i vodiča. Sportski centri većih naselja nude bicikle u najam, kao i svu ostalu biciklističku opremu. Biciklističku mapu otoka možete preuzeti OVDJE

RONJENJE

Prirodna ljepota podmorja čini otok Brač idealnom destinacijom za ronioce. Nekoliko je nezaobilaznih podmorskih lokacija otoka osobito uzbudljivih za istraživanje:
Rt Ptičji rat – nalazi se kod mjesta Povlja, između strmih obronaka Biokova i lokacije Vrulja s podvodnim špiljama i kanalima iz kojih izbijaju rijeke ponornice.
Uvala “Lučice” – na južnoj je starni otoka, sa špiljom čiji je ulaz na 3 metra, a spušta se okomito na 25 metara. Atrakcija ove špilje su veliki gofovi koji plivaju među roniocima.
Olupina broda „Meje“ – nalazi se Istočno od otočića Mrduja, na dubini od 40 metara, brod je dug 30 metara, a ronjenje je moguće po kabinskom dijelu broda.
Najbolje opremljen ronilački centar, sa školom ronjenja, nalazi se u Bolu.

TENIS

Bol je nekadašnji domaćin WTA turnira te njeguje dugu tenisku tradiciju. Sa čak 26 kvalitetnih tenis terena na crvenoj zemljanoj podlozi, okruženih borovima, ovdje jedan od najljepših tenis centara u čitavoj Europi. Riječ je o Teniskom centru „Potočine” koji je poznat po stadionu na kojem su se odigrale mnoge uzbudljive završnice regionalnih, ali i međunarodnih turnira. Za posjetitelje je organizirana profesionalna škola tenisa PCT za odrasle, a najmlađi tenis mogu učiti u Tenis akademiji Mickey s licencom Walt Disney grupe. Dakako, tenis tereni na raspolaganju su i posjetiteljima Supetra i Postire.

Gastronomija na Braču – jela koja morate kušati

Za razliku od ostatka Dalmacije, gastronomskom ponudom otoka Brača dominira janjetina, kao i poznati brački ovčji sir i drugi mliječni proizvodi. Ljubitelji mediteranske kuhinje u svakoj će otočkoj konobi naići na svježe ulovljenu ribu posluženu uz extra djevičansko maslinovo ulje, kao i specijalitete od morskih plodova.

Sladokusci mogu birati među širokom ponudom tradicionalnih bračkih slastica, kao što je neodoljivi Arancini, Budin ili Rožata , slasni kolač s preljevom od karamele, Hrapoćuša ili ”Dolska torta”, koja se pravi po strogo čuvanom tradicionalnom receptu, a svakako treba kušati i slavne bračke Hroštule.

Brač je domaćin i kulinarskog festivala „Biser mora“, kojim se unazad nekoliko godina otvara turistička sezona na Supetru.

Vinarstvo na otoku Braču

I dok je poznati brački kamen oduvijek služio kao inspiracija umjetnicima, poljoprivrednicima je kameniti teren zadavao muke. Ipak, upravo se Brač može pohvaliti jednim od najvećih vinograda na hrvatskim otocima, a koji se vidi s ceste što vodi prema Bolu, oko Gornjega Humca.
Kao i maslinarstvo, vinarstvo na otoku Brač ima dugu tradiciju. Bračani su najpogodnije mjesto za lozu, osobito sorte plavac mali, pronašli u južnim, suncem okupanim padinama otoka te je stoga upravo Bol postao stanovito središte ove grane gospodarstva. Još 1903. dalmatinska je vinska udruga ovdje sagradila prvi vinski podrum, u kojem se i dan danas proizvodi kvalitetno domaće vino.
Naime, prije nekoliko godina poduzela se kompletna rekonstrukcija ovog podruma, a tom su prilikom ne samo obnovljeni stari vinogradi na otoku, već su i zasađeni mnogi novi.
Zanimljivo je što je zadržan tradicionalni način uzgoja bez armature te se sva agrotehnika obavlja isključivo ručno. Najnovija, višestruko nagrađivana marka vina iz ovog podruma nozi naziv Stina.

Maslinarstvo i Muzej maslina i maslinova ulja

Osim na svoju rakiju, janjetinu i sir, Bračani su, s razlogom, izuzetno ponosni na ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je djelo njihovih vrijednih ruku. Riječ je o dugoj tradiciji maslinarstva, naime, otok Brač se može pohvaliti činjenicom da su prvi maslinici u Dalmaciji zasađeni upravo na ovom tlu.

Krajem 17. Stoljeća otok Brač imao je više od 500 tisuća maslinovih stabala, a danas se ovo dragocjeno ulje na Braču proizvodi više no ikad prije. Sve o maslinarstvu koje za Bračane nije samo gospodarska grana, već i način života, možete saznati u Muzeju maslina i maslinova ulja, a koji se nalazi u Mircima, pokraj Supetra.

Tvrđave otoka Brača – Svako zdanje priča priču

Turisti koji posjećuju dalmatinske otoke sve više interesa pokazuju i za stare tvrđave oko kojih su satakane uzbudljive povijesne priče. Osim kaštila u Dolu, na Braču možete razgledati još nekoliko povijesnih zdanja:
– Milna (Brač) – utvrda Voselei – Cerinić
– Mrduja (Milna) – crkva-tvrđava na Mrduji
– Pražnica – Aquilla (Pražnica)
– Pučišća – kaštel Ciccarelli
– Sutivan – kula Marijanović